Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram
El paisatge d'uns crims

L'acte sublim de Josep Marimon

Joan M. Minguet Batllori

Títol: El paisatge d'uns crims
Autors: Joan M. Minguet Batllori
Publicat: 2020
Dimensions: 13 x 21 cm
Enquadernació: Rústica amb solapes
Pàgines: 148
Edició: 1a
Matèria: Narrativa
ISBN: 978-84-16445-49-3
Preu: 16€
  © d'aquesta edició Edicions i Propostes Culturals Andana, sl
© Joan M. Minguet Batllori

La primavera de 1928 va ser plujosa als altiplans dels Comalats, els sembrats eren molt alts i els boscos esponerosos. La tarda del dissabte 19 de maig, a la Pobla de Ferran, un poble d'un sol carrer, va esclatar la tragèdia: un pagès, Josep Marimon, va matar vuit nens i una dona, i va deixar-ne ferides tres més. L'assassí va fugir i no el van caçar fins una setmana més tard, mentre dormia en un camp de civada. Aquell paisatge agrest va perdre la seva condició natural, els periodistes s'hi van acostar àvids de sang, la societat necessitava respostes: Marimon havia de ser boig, no hi podia haver cap altra explicació. Salvador Dalí, però, des de la impostura, en va trobar una d'original: per ell, l'assassí havia comès un «acte sublim» al matar nenes i nens i deixar aquelles mares bramant en aquell únic carrer envoltat de boscos, marjades i camps.

Joan M. Minguet Batllori (Cornellà de Llobregat, 1958) ha estat professor d'art contemporani a la Universitat Autònoma de Barcelona (1993-2019). Ha tingut cura d'unes quantes exposicions i llibres sobre la visualitat contemporània, amb una atenció especial per Joan Miró. Precisament, la seva darrera exposició va ser a l'IVAM de València: «Joan Miró, ordre i desordre» (2018). I els seus darrers llibres són Pintura catalana. Les avantguardes (2019), Temps de plom i plata. Derives obligades (2019), al costat de l'artista Nora Ancarola, i Joan Brossa. Poemes de combat (2019). Escriu regularment a VilaWeb i més mitjans, on manté posicions crítiques respecte a la cultura institucional. Algunes de les seves posicions van aplegar-se en el llibre Contra la cooltura. Art i política a Catalunya (2015). També ha publicat el llibre de poemes Pensacions (2010) i el dietari A contratemps. Anotacions esparses d'abans del Facebook (2016). Des de fa molts anys, viu a cavall de la ciutat i de Belltall, un poble dels Comalats des del qual ha escrit aquesta novel·la (o antinovel·la) sobre uns crims ocorreguts a la contrada, el maig de 1928.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |