Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram
Basses, pous i càntirs

L’abastiment d’aigua a Sant Vicenç de Calders
al llarg del temps

Josep Borrut Casellas

Títol: Basses, pous i càntirs
Autor: Josep Borrut Casellas
Publicat: 2023
Dimensions: 16 x 23 cm
Enquadernació: rústica amb solapes
Pàgines: 106
Edició: 1a
Matèria: Història local
ISBN: 978-84-16445-90-5
Preu: 18 € (IVA inclòs)
  © Josep Borrut Casellas
© Pròleg: Martí Carnicer Vidal
© Text «Els càntirs»: Camil·la Pérez Salvà
© Il·lustració «Els càntirs»: Camil·la Pérez Salvà
© Portada: Francesc Minguet Isanda
© Fotografies del llibre: corresponen als autors o fons que es detallen al peu de cada imatge.

Vivim en l’anomenat Planeta Blau per l’existència de l’aigua. I la vida, com la concebem nosaltres, és impossible sense. Però les xarxes de distribució d’aigua potable a les cases de pobles i ciutats són relativament recents, a molt estirar de mitjans del segle xix.

Sant Vicenç, donada la manca de recursos hídrics propis, la dificultat econòmica per a cercar-ne en altres llocs i especialment la seva situació elevada que encara ho dificulta més, haurà de continuar encara un segle amb els sistemes tradicionals, que no vol dir que no es milloressin. Especialment al segle xix, es van fer obres en pous i basses del comú atenent les normes higièniques de l’època, i també a les cases es deixaren les basses en fer-se cisternes i safareigs. I així fins a l’arribada del l’aigua corrent el 1974.

En aquestes pàgines hi podreu llegir com se les va empescar la gent de Sant Vicenç per tenir aigua a partir dels pocs recursos hídrics que hi ha al terme.

Josep Borrut Casellas (Sant Vicenç de Calders, 1958) va anar a l’escola del poble fins als 10 anys, quan la tancaren i traslladaren els alumnes al Vendrell. Va estudiar Magisteri a Tarragona i ha exercit de mestre sempre al municipi. Impulsor de les biblioteques escolars, formador arreu de Catalunya i tècnic del Departament d’Educació en aquest camp, obtingué el premi del Ministerio de Educación per la biblioteca de l’escola de Coma-ruga.

Ha publicat articles en revistes pedagògiques, i en els darrers anys de docència va impulsar la pràctica de projectes d’aprenentatge i servei i de l’ús de les noves tecnologies a través del Mobile History Map o de la robòtica.

Ara, un cop jubilat, difon i restaura elements de pedra seca dins del Grup de Pedra Seca de Sant Vicenç de Calders.

Afeccionat a la història, ha publicat diverses obres, sempre en l’àmbit de Sant Vicenç: Imatges de Sant Vicenç (1992), Auca de Sant Vicenç (conjuntament amb Maite Jové, la seva dona, i amb dibuixos d’Àngel Torres) (1993), La Premsa de Lliura de Sant Vicenç (2005), el conte La guerra dels avis (2007), Ja tenim l’electra (2022) i Petjades (2023).

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |