Logo instagram
Cava on vas?

El llegat d’Agustí Torelló Mata

Josep Forns Varias

Títol: Cava on vas?
El llegat d’Agustí Torelló Mata
Autors: Josep Forns Varias
Publicat: 2015
Dimensions: 16,5 x 24 cm
Enquadernació: Tapa dura
Pàgines: 320
Edició: 1a
Matèria: Agricultura. Vinya i vi
ISBN: 978-84-16445-06-6
Preu: 25 € (IVA inclòs)
  © d’aquesta edició, 2015 Edicions i Propostes Culturals Andana, SL
© Josep Forns Varias
© Agustí Torelló Mata
© De les imatges, els seus respectius autors o drethavents

Cava, on vas? té dos grans protagonistes: un de principal, que és el cava, omnipresent a totes les pàgines del llibre; i un altre d’igualment fonamental, el cavista Agustí Torelló Mata, que a la vegada exerceix de narrador i a qui el lector acompanya mentre rememora la seva apassionant biografia. Amb l’aval que li dóna la seva posició privilegiada en un sector econòmic tan rellevant a Catalunya —Torelló sempre ha estat a primera línia durant els darrers 65 anys—, ens confia les interioritats de què ha estat testimoni, alhora que fa una anàlisi crítica dels personatges i dels fets més significatius dels gairebé 150 anys d’història del cava. Ens proposa una reflexió profunda sobre algunes realitats preocupants: els preus baixos del cava que escanyen el viticultor i fan difícil la viabilitat del sector; la introducció de varietats que no són pròpies del territori i que ens fan perdre la singularitat; la incipient tendència a abandonar la denominació d’origen que empara el cava; les lluites estèrils entre algunes empreses que debiliten el conjunt del sector; la tendència a l’individualisme que resta força i no permet apostar amb decisió per campanyes genèriques; la indefinició en les estratègies tant al mercat interior com a l’exportació; la manca d’un líder consistent, amb prestigi, que aglutini tota la gent del cava... Com a contrapunt, Agustí Torelló assenyala les fortaleses d’un producte que, elaborat a consciència, amb rigor, apostant de debò per la qualitat, és imbatible.

Josep Forns Varias(Sant Sadurní d'Anoia, 1960) és llicenciat en Psicologia per la UB i en Periodisme per la UAB, també ha estudiat a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. Actualment treballa com a psicòleg i terapeuta familiar, però ha desenvolupat una llarga trajectòria com a periodista. Va començar en les revistes locals D'Oca a Oca i Esqueixos, i també a les emissores Ràdio Sant Sadurní i Ràdio Vilafranca, per passar després a Catalunya Ràdio i Ràdio 4. En diversos moments ha col·laborat a Presència, El Periódico, El 3 de Vuit, Vilafranca TV, El 9 Nou, Diónysos i Livania. També ha treballat als departaments de comunicació dels ajuntaments de Vilafranca i Sant Sadurní, alhora que ha impartit tallers d'escriptura. Va ser premi Sant Ramon de Penyafort els anys 1986 i 1995 pels articles «Sant Sadurní d'Anoia, capital del cava» i «La verema mecanitzada», a més de finalista, amb Roser Oliver, del premi Rosalia Rovira pel programa «Del xampany al cava» de Ràdio Sant Sadurní. Responsable de la secció de vins i caves del setmanari penedesenc El 3 de Vuit entre 1996 i 2006, també va presentar la secció «Quin vi hi posem?» al programa El Suplement de Catalunya Ràdio del 2006 al 2008. Ha escrit els llibres Les veus d'un barri (1999) i Sant Sadurní d'Anoia. El cava, l'hoquei sobre patins i la Festa de la Fil·loxera (2006), aquest darrer conjuntament amb Antoni Romeu.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2020 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |