Logo instagram

Las puertas del Edén

Poemas

Leena Güell

Títol: Las puertas del Edén
Autor: Leena Güell
Publicat: 2017
Dimensions: 17,2 x 21,4 cm
Enquadernació: Rústega amb solapes
Pàgines: 106
Edició: 1a
Matèria: Poesia
ISBN: 978-84-16445-22-6
Preu: 18 € (IVA inclòs)
  © Leena Güell

Vivir amando: El deseo, la pasión, la pérdida
y la conciencia son los temas de este libro, vital como
el agua transparente de la alta montaña o como
una hostia ecológica que alimenta y despierta.
Su filosofía brota de la experiencia personal.

(Flores de sangre flotan en el Mediterráneo.
Las tormentas y los ciclones traen gritos de un cielo maltratado y llantos de hambre: ¡agua, pan, justicia!)

Leena Güell, licenciada por la Universidad de Tampere (Finlandia) y por la Universidad Autónoma de Barcelona, es psicoterapeuta, periodista y escritora de poesía, novela, cuentos, diarios, artículos y ensayos.
Leena publicó su primer cuento en Finlandia, su país natal, a la edad de 20 años. Durante años ha publicado en periódicos y revistas culturales en Finlandia y en Barcelona, donde reside desde 1975. Fue corresponsal de Näköpiiri, revista política/cultural finlandesa de los años del post-franquismo; fue cofundadora de la revista utópica Los Ultimos en 1980 y colaboró con la revista literaria iberoamericana Catarsis en la década de 1990.
Es coautora del libro Escola d´educadors especialitzats dirigido por Faustino Guerau de Arellano (1981) y también del libro Vivir en paz. Conflictología y conflictividad en la vida cotidiana coordinado por Eduard Vinyamata (2005), donde publicó el ensayo: «Vivir y morir en paz».
También ha publicado los poemas Las flores de sangre y Llantos en el barro en la revista cultural/política finlandesa Ydin (2016). Las flores de sangre se publicó también en catalán en el Eco de Sitges.
Leena ha recitado sus poemas en diversos eventos públicos y en la radio, en Finlandia y en Barcelona.
Antes de «enamorarse perdidamente» de Barcelona en 1975 vivió en Alemania, Inglaterra y Paris, estudiando los distintos idiomas y trabajando en lo que sea.

EIX DIARI
Sitges 21-04-2018. https://www.eixdiari.cat/cultura/doc/76905/las-puertas-del-eden.html

Un poemari de Leena Güell on expressa els sentiments despullats que porten la pujada de l'enamorament, l'amor madur, el pur lliurament del cor obert, el dolor de la separació, de la pèrdua i al pitjor dels dolors, el desamor amb les seves conseqüències. Les flors de sang segueixen flotant al mar Mediterrani amb els cossos dels nostres germans, al final enterrats per les estrelles i els cavalls de mar.

Però malgrat tot la vida mateixa és un miracle plena de miracles.

"Somos una oportunidad
para descubrir el jardín del Edén,
donde los pájaros y las hojas se deleitan
y las almas de la luz beben."

'Las puertas del Edén' és un llibre aparentment molt senzill, però a poc a poc el contingut psicològic, existencial (filosòfic) i polític es va revelant. Gairebé cada poema ha nascut de l'estat, que és proper al somni de nit o a la profunda meditació, quan l'essència de les coses es mostra. La poesia de l'autora és fruit del total abandó d'ella mateixa al corrent, que la porta.

L'arrel de moltes de les metàfores del llibre està a la naturalesa salvatge de Finlàndia, el seu país natal, en les flors de gel de la foscor eterna de l'hivern i la llum interminable de l'estiu, de nit blanca amb els seus prats plens de flors de tots els colors.

Potser 'Las puertas del Edén' sorgeix de la bellesa i del dolor de la vida. L'autora se sent agraïda del naixement de cada paraula, de cada línia, de cada poema d'aquests 69. Són els seus fills estimats.
Leena Güell és psicoterapeuta, escriptora de poemes, contes, assajos diaris i articles. Viu a Sitges des de l'any 1975. Va ser corresponsal de Näköpiiri, revista política / cultural finlandesa dels anys del post-franquisme.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2020 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |